RETRO magazín

TOPlist



MILEVSKO: Výstava - Fenomén Igráček

3. dubna 2023

RETRO: Výstava - Fenomén Igráček

Milevské muzeum ve spolupráci s firmou EFKO-karton, s. r. o., Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně vás zve na výstavu pro celou rodinu.

FENOMÉN IGRÁČEK historie, současnost, vývoj a výroba legendární hračky 5. března - 8. května 2023.

Součástí výstavy jsou unikátní Igráčci v podobě člena řádu premonstrátů a figurka s maskou Bakuse.

Otevírací doba denně (kromě pondělí) 9:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00.

Legendární Igráček, který nedávno získal ocenění „Nejdůvěryhodnější značka roku 2022“, se stane od 5. března 2023 hlavním hrdinou Milevského muzea. Jeho pracovníci pro své návštěvníky připravili ve spolupráci s firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně další zastávku putovní výstavy s názvem Fenomén Igráček. Fanoušci Igráčka najdou v místním muzeu také dvě unikátní neprodejné figurky vytvořené historikem a modelářem Miroslavem Svobodou. První postavičce tento historik nasadil masopustní masku Bakuse, řeckého boha vína a veselí. Druhou figurku oblékl do oděvu člena řádu premonstrátů, kteří jsou neodmyslitelně spjati s historií místní lokality. Výstavu určenou pro celou rodinu bude možno navštívit až do 8. května tohoto roku.

„Postavičky Igráčků se vyrábí už od roku 1976, tehdy ještě ve výrobním družstvě IGRA. Jako první vznikla profese zedníka. Právě tuto figurku, ale i mnoho dalších původních Igráčků si návštěvníci mohou na výstavě prohlédnout. Autory postaviček jsou tehdejší návrháři družstva IGRY Jiří Kalina a Marie Pavličková-Krejchová. Vyráběn byl tehdy v různých variacích. Rodiče dnešních dětí si jistě budou pamatovat příslušníka VB, hasiče, doktora nebo zdravotní sestřičku, takže si přijdou na své i dospěláci. Výstavu máme strukturovanou tak, aby bavila všechny generace,“ vysvětluje Věra Stojarová, kurátorka výstavy z Inspirace Zlín.

Kromě historických podob Igráčků a nahlédnutí do výroby čeká návštěvníky také novinka v podobě Igráčků s podcastovými pohádkami, které namluvil známý český herec a dabér Martin Stránský. „Jsem rád, že se našemu vývojovému oddělení opět podařilo přiblížit Igráčka dnešním dětem a dát mu moderní podobu podcastu. Martinem Stránským načtené pohádky Martina Klusoně obsahují jak lehký vtip, tak i ponaučení. Rozvíjí fantazii, paměť a slovní zásobu dětí. S figurkami Igráčka si děti mohou také zahrát například divadlo. Za vytvořením této edice stál poměrně velký tým lidí, který nám pomáhal s ilustracemi, nahrávkami, videem a podobně,“ upřesňuje Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton a dodává, že více informací o pohádkách naleznou zájemci na webové stránce www.pohadkaigracek.cz.

Zdroj: Muzeum Milevsko.

MILEVSKO: Výstava - Fenomén Igráček

MILEVSKO: Výstava - Fenomén Igráček.


 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum